Beslut om vård för papperslösa

Idag har landstingsfullmäktige beslutat att från 1 jan 2013 ge asylsökande, gömda och papperslösa i Västmanland vård på samma villkor som folkbokförda i Västmanland. Förslaget stöddes av S, V, MP, FP, C och KD. I debatten tog de partier som röstade för förslaget utgångspunkt i grundläggande principer som solidaritet, jämlik vård, och alla människors lika värde.

Bland argumenten hördes att det är ekonomiskt klokt att bota åkommor innan de blir akuta. Beslutet innebär också att vårdpersonalen kan fokusera på sin uppgift att vårda, och slipper ställas inför frågor om individernas betalningsförmåga.

Den här frågan handlar om att hjälpa de allra mest utsatta människorna i vårt samhälle. För oss är det en självklarhet att dessa ska få vård – inte bara i akuta lägen.

Beslutet att ge vård till gömda och papperlösa har ett starkt stöd i civilsamhället. Bland de organisationer som står bakom finns t.ex. LO, TCO, Svenska Kyrkan, Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Röda korset, Rädda barnen och Läkare i Världen.

2 tankar på “Beslut om vård för papperslösa

    • Det här är ett beslut som tas av landstingsfullmäktige. De allra flesta ärenden som beslutas på fullmäktige bereds först i landstingsstyrelsen.I slutet av förra månaden beslutade landstingsstyrelsen att föreslå fullmäktige att godkänna förslaget.

Lämna en kommentar