Landstingets cancervård i sverigetoppen

Västmanlands sjukhus Västerås är topprankad i socialstyrelsens utvärdering av de tre vanligaste cancerformerna – bröstcancer, tjocktarmscancer och ändtarmscancer. Det skriver landstinget i ett pressmeddelande idag.

– Vi har all anledning att vara stolta över cancervården i Västerås då vi ligger i Sverigetoppen för överlevnad och har få återfall säger Leif Bergkvist, verksamhetsansvarig vid kirurgkliniken.

När det gäller operationskomplikationer såsom tarmperforation vid ändtarmscancer hade sjukhuset i Västerås inte ett enda fall 2009-2011. Och vid tjocktarmscancer är frekvensen av omoperationer lägst i Sverige.

En förklaring till det kan vara det sätt som Västerås sjukhus arbetar med bland annat centraliserad vård som drivs av specialister, standardisering och så kallade multidiciplinära ronder. Det sistnämnda innebär att patienten får en bedömning av ett flertal olika specialister, både inför behandlingsstart vid nyupptäckt cancer och efter canceroperationen.

Ett annat område där Landstinget Västmanland ligger bra till är bröstcancervården där 92 procent av kvinnor med diagnostiserad bröstcancer överlever.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s